Samen voor een klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee!Uitdagingen
Samen voor een klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee!Zelf aan de slag
Samen voor een klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee!Verhalen
Samen voor een klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee!Denk mee

Brainstormen over de tras van de toekomst

Voor de komst van de waterleiding, rond 1935, kwam het drinkwater veelal uit de lucht. Men ving het op in een ondergrondse regenbak, ook wel tras genoemd. Vanaf het moment dat het drinkwater uit de kraan kwam, was de tras niet echt meer nodig. Op Goeree-Overflakkee zijn anno 2023 nog 7000 trassen. Kunnen we iets doen met die wateropslag, nu we aan het verduurzamen zijn?

Deze vraag stelde een groep inwoners van Ooltgensplaat die meedenkt over de duurzame toekomst van het dorp aan de gemeente Goeree-Overflakkee. Tijd om de vraag eilandbreed op tafel te leggen: hoe zijn trassen duurzaam te gebruiken?

Inwoners dachten mee over duurzaam gebruik trassen

De gemeente nodigde traseigenaren, experts, kunstenaars, studenten en ambtenaren uit om met die vraag aan de slag te gaan. Dat deden ze, donderdag 30 november 2023 in het Diekhuus, in de vorm van een zogenoemde hackathon.

Ludo de Goeje van het begeleidende bureau Slijpstof legt uit hoe een hackathon werkt: “Dat is een creatieve aanpak waarbij je vanuit de vraag supersnel tot werkbare ideeën komt. Hier zijn we één dag bezig. Je begint ’s morgens met een ‘probleem’ en aan het eind van de middag heb je een ‘oplossing’. We werken in vier multidisciplinaire teams. Na het pitchen van de verschillende ideeën, kiezen de gemeente, de deelnemers en bureau Slijpstof een winnaar.”

Veel uiteenlopende ideeën

In dit artikel lees je meer over de oplossingen die zijn bedacht. 

Vervolg

De gemeente Goeree-Overflakkee bekijkt wat de hackathon heeft opgeleverd en wat mogelijk te gebruiken is in het duurzaamheidsbeleid. Deze ideeën worden omgezet in haalbare adviezen voor inwoners van het eiland.

 

Een momentje...
  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen