Zaterdag 6 mei Inspiratiedag Stad Aardgasvrij: kom ruiken, koken en proeven!

Anouk Idema 26-04-2023
148 keer bekeken 0 reacties

Op zaterdag 6 mei organiseert Stad Aardgasvrij een Inspiratiedag voor alle inwoners en ondernemers uit Stad aan ’t Haringvliet! Van 10:00 tot 16:00 uur is iedereen welkom aan de Jan van Halfwassenaerstraat 11.

Tijdens de Inspiratiedag is er een speciale kookdemonstratie en ervaren bezoekers zelf hoe waterstof ruikt. Ook kunnen zij in gesprek over het plan voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet door over te stappen op groene waterstof of een eigen elektrische oplossing.

Van 3 tot 30 juni stemmen de Stadtenaren voor of tegen een aardgasvrij dorp vanaf 2025 en daarmee de collectieve overstap naar groene waterstof. Een belangrijk moment, want alleen als minstens 70% voor stemt, gaat het project verder. Om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk dat inwoners en ondernemers antwoord krijgen op hun vragen. Daarom beantwoorden projectleden deze graag tijdens de Inspiratiedag. Dit onder het genot van een gratis kop koffie, thee of ijs van lokale ondernemers van het eiland.

Geursessies

Om ervoor te zorgen dat je gealarmeerd wordt als aardgas onverhoopt ontsnapt in de woning, wordt een geurtje aan aardgas toegevoegd. Want aardgas zelf ruik je niet of nauwelijks. Ditzelfde gebeurt ook bij waterstof. Stedin onderzoekt welk geurtje het beste kan worden toegevoegd aan waterstof. Tijdens de Inspiratiedag verzorgt de netbeheerder geursessies, waarbij bezoekers verschillende geuren zoals die van aardgas en waterstof kunnen ruiken. Ook wordt door Stedin uitleg gegeven over waarom het zo belangrijk is een geur aan het gas toe te voegen.

Kookdemonstraties

Er zijn verschillen tussen koken op inductie en koken op gas. Alle Stadtenaren die benieuwd zijn hoe koken op inductie werkt, zijn van harte uitgenodigd tijdens de kookdemonstraties ‘Aan de slag met inductie’ tijdens de Inspiratiedag.

Naast uitleg over geschikte pannen voor koken op inductie, krijgen zij ook advies over de verschillende kookplaten die te koop zijn en het onderhoud hiervan. De kok laat daarnaast zien welke zones en standen er zijn voor het beste resultaat. Bezoekers kunnen ook zelf ervaren hoe het is om te koken op inductie. En de gerechtjes die bereid worden kunnen zij proeven.

Evenementen in mei

Omdat de draagvlakmeting steeds dichterbij komt, worden in de maand mei verschillende evenementen georganiseerd. Op zaterdag 13 mei is iedereen uit Stad aan ‘t Haringvliet uitgenodigd om een kijkje te nemen bij een ander waterstofproject in Lochem en op maandag 15 mei is er om 19:30 uur een informatieavond in ’t Trefpunt. Voor Stadtenaren die hier niet bij aanwezig kunnen zijn, staat er op dinsdag 23 mei om 20:00 uur een online informatieavond gepland. Ga voor meer informatie naar www.stadaardgasvrij.nl.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen