Onderzoek van waterstofadviseur Noé van Hulst over Stad Aardgasvrij afgerond

Anouk Idema 22-10-2024
72 keer bekeken 0 reacties

​​​​​​​Waterstofadviseur Noé van Hulst onderzocht de afgelopen 3 maanden het project Stad Aardgasvrij. Hij bekeek of en hoe Stad Aardgasvrij door kon gaan.

Dit deed hij in opdracht van de ministeries van Klimaat en Groene Groei, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de gemeente Goeree-Overflakkee. Noé van Hulst onderschrijft in zijn advies de waarde van het demonstratieproject en stelt een aantal aanpassingen voor waardoor het project een grotere kans van slagen heeft. Nu het advies klaar is, gaan de opdrachtgevers en projectpartners, samen met de Tafelaars, met elkaar in gesprek over het advies en vervolgstappen die nodig zijn.

Lees hieronder het rapport van Noé van Hulst.

Praktijkervaring opdoen

Van Hulst schrijft in zijn rapport dat het belangrijk is om concrete praktijkervaring op te doen met waterstof in de gebouwde omgeving, zoals hier in Stad aan ’t Haringvliet gebeurt.

Hij schrijft dat op dit moment de nadruk ligt op de toepassing van waterstof in de industrie, zwaar transport en opslag maar dat er ook een toekomstige rol is voor waterstof in de gebouwde omgeving. Dit als aanvullende optie op plekken waar weinig andere mogelijkheden zijn.

In het rapport gaat Van Hulst in op hoe het project Stad Aardgasvrij is ontstaan. Hij schrijft dat het vooral bijzonder is dat het idee om aardgasvrij te worden bij een groep inwoners van Stad aan ’t Haringvliet is begonnen. Zij hebben zelf aan de basis gestaan van de acht beloften van Stad Aardgasvrij: Veilig of anders niet, Het mag, Het kan, Altijd warm, Voldoende Draagvlak, Betaalbaar, Vertaalbaar en Groen.

Hij stelt in zijn advies een aantal aanpassingen voor om het project overzichtelijk, beheersbaar en uitvoerbaar te maken. Twee aanpassingen staan wat Van Hulst betreft bovenaan: deel de duur van het project van 15 jaar op in 3 fases van 5 jaar. En overweeg voor een aantal woningen een hybride warmtepomp met waterstof in plaats van alleen een waterstof cv-ketel.

Deel 15 jaar op in 3 fases

In het advies staat dat door de periode in 3 fases op te delen beter ingespeeld kan worden op onzekerheden in de toekomst. Tijdens iedere periode werken de projectpartners door aan de uitvoering voor de volgende vijf jaar. Belangrijk is ook dat als alle betrokken partijen inderdaad de volgende stap kunnen zetten, dat op korte termijn afspraken worden gemaakt over het vervolg maar ook over de organisatie, de financiering en andere belangrijke onderwerpen.

Hybride warmtepompen en waterstof cv-ketels

Een tweede belangrijk deel van het advies van Van Hulst gaat over het terugdringen van de kosten voor waterstof. Dit kan door niet alleen een waterstof cv-ketel maar ook een hybride warmtepomp te installeren in de woningen waar dat mogelijk is. Als er weinig warmte gevraagd wordt, kan de warmtepomp dit aan. Is er meer vraag naar warmte, dan kan er met waterstof verwarmd worden. Dit kan uiteraard alleen in woningen die redelijk tot goed zijn geïsoleerd en waar ruimte is voor een warmtepomp.

Stad Aardgasvrij als onderdeel van een groter plan voor Goeree-Overflakkee

Noé van Hulst ziet veel kansen op het eiland Goeree-Overflakkee. Bijna 70% van de stroomproductie bestaat nu al uit wind- en zonne-energie. Stad Aardgasvrij kan een belangrijk onderdeel zijn van de hele energietransitie op Goeree-Overflakkee. De lokale innovatieve ondernemers die hier op het eiland al volop bezig zijn met de transitie kunnen nog beter aansluiten bij Stad Aardgasvrij. Deze koppelkansen kunnen veel betekenen voor de toekomst van het project én Goeree-Overflakkee.

Van Hulst heeft de afgelopen maanden met alle betrokken partijen gesproken en alle relevante onderzoeken en stukken geraadpleegd. Nu het advies is er ligt, gaan de betrokken partijen zoals de ministeries, de gemeente Goeree-Overflakkee, de Tafelaars en de projectpartners met elkaar in gesprek over de toekomst van Stad Aardgasvrij.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen