Innoforte onderzoekt duurzame warmtesystemen voor Goeree-Overflakkee

26-04-2023
496 keer bekeken 0 reacties

Hoe gaan we in de toekomst onze huizen, bedrijven, kerken of vereniging verwarmen, zonder aardgas te gebruiken? Want in 2050 zijn alle gebouwen in Nederland van het aardgas af. Een grote opgave waar alle gemeenten in Nederland mee bezig zijn. Ook op Goeree-Overflakkee werken we hier hard aan.

Om dit goed te kunnen doen heeft de gemeente onderzoeksbureau Innoforte uit laten zoeken welke manieren van aardgasvrij verwarmen technisch mogelijk zijn voor de huizen en gebouwen op Goeree-Overflakkee. Uit de eerste resultaten blijkt dat in sommige dorpskernen een collectief warmtenet technisch haalbaar is en in andere kernen individueel verwarmen de meest voor de hand liggende keuze zou zijn.

Warmteopties in landelijk gebied

Een onderzoek naar wat technisch kan is belangrijk want een landelijk gebied zoals Goeree-Overflakkee heeft weer andere opties om te verwarmen dan bijvoorbeeld een stad als Rotterdam. Al eerder is uit onderzoek gebleken dat aardwarmte en restwarmte niet beschikbaar zijn op Goeree-Overflakkee. Het haalbaarheidsonderzoek van Innoforte richt zich daarom nu op andere warmtenet-systemen. Het verschil zit hem in de warmtebron.

Innoforte doet onderzoek naar warmtenetten op basis van aquathermie en zonthermie, de opslag van warmte en koude in de bodem en naar biogas als alternatief voor aardgas. Ook keken ze naar hoe groot de vraag naar warmte is in de verschillende dorpskernen. Hoe dicht liggen de huizen bij elkaar, hoeveel ondergrondse leidingen zijn nodig, hoeveel warmte kunnen de onderzochte bronnen leveren en wat kost een gezamenlijk warmtesysteem gemiddeld per huishouden?  Dit laatste overigens nog zonder de kosten van de nodige isolatie. De isolatiekosten hangen sterk af van hoe oud de woning is en het type van de woning.

Algemeen kunnen we uit dit eerste eilandbrede haalbaarheidsonderzoek concluderen dat een deel van de kernen op Goeree-Overflakkee in de toekomst mogelijk geschikt is voor een gezamenlijke warmtenet. Met name de dorpskernen Sommelsdijk, Middelharnis, Ooltgensplaat en Stellendam bieden op technisch gebied mogelijkheden. Welk warmtenet mogelijk is, verschilt weer per kern.

Omdat dit een technisch haalbaarheidsonderzoek is, worden de resultaten gebruikt in de verdere uitwerking van de klimaatplannen per dorp. Want naast technische haalbaarheid zijn ook andere factoren van belang, zoals het sociale aspect. Wat willen de inwoners zelf? Collectief of liever individueel verwarmen bijvoorbeeld. De gemeente werkt met inwoners en organisaties samen binnen het programma Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee aan de verdere uitwerking van de klimaatplannen per dorp.

Lees hieronder het onderzoek en de bijbehorende leeswijzer. 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen