Ruim 20 agrarische ondernemers, die samen de werkgroep Landbouw vormen, hebben eerder deze landbouwvisie voor Goeree-Overflakkee opgesteld. Ook vertelde tijdens de bijeenkomst het Waterschap Hollandse Delta meer over de aanwijzing van een deel van Goeree-Overflakkee als NV-gebied. Het belangrijkste doel van de bijeenkomst was de samenwerking tussen alle partijen verbeteren, om zo de doelstellingen die de agrarisch ondernemers van Goeree-Overflakkee voor ogen hebben, te behalen.
Waardevolle samenwerking en inzichten
De ochtend begon met een welkom door wethouder Henk van Putten, die het belang van samenwerken benadrukte. “Op Goeree-Overflakkee zijn er heel veel innovatieve agrarische ondernemers die hard werken aan een duurzame landbouwsector. Tijdens deze bijeenkomst kwamen deze ideeën heel mooi samen. Daarnaast kwam naar voren dat het geheel meer is dan de som der delen. Iets wat zeker opgaat voor onze landbouwsector, die zo belangrijk is voor Goeree-Overflakkee. Want de sector staat voor grote ingrijpende opgaven die we door samen te werken het hoofd kunnen bieden,” blikt wethouder van Putten terug op de bijeenkomst.
Paul Rijken van ROAD-transitiemanagement die betrokken is bij het opstellen van de Landbouwvisie, vertelde meer over hoe deze visie verder uitgewerkt kan worden in een onderzoeksprogramma. Dit leidde tot veel goede inhoudelijke discussies. Leo Apon van Waterschap Hollandse Delta legde uit wat de NV-aanwijzing betekent voor Goeree-Overflakkee. Annelies van Zinderen (Boerenverstand) en Martijn Groenendijk (Groenendijk Agro & Advies) deelden onderzoeksresultaten over nitraatuitspoeling en het meetbaar maken van boerenprestaties. David de Wit van de WUR sprak over oplossingen om stikstof efficiënter te gebruiken om zo de belasting op het oppervlaktewater te verminderen.
Samenwerking in de Proeftuin
Een belangrijk onderwerp was de rol van de Proeftuin Van Pallandtpolder in toekomstige onderzoeksprojecten. Er werd opgeroepen om samen te werken aan een onderzoeksprogramma dat de landbouwvisie en de uitdagingen van het NV-gebied combineert. De Proeftuin is een unieke plek om nieuwe technieken en strategieën te testen. Samen met andere agrarisch ondernemers en partijen zoals Waterschap Hollandse Delta en de provincie Zuid-Holland kunnen betekenisvolle resultaten worden behaald.
NV-gebied: uitdaging en kans
Een groot deel van Goeree-Overflakkee is aangewezen als NV-gebied vanwege de kwaliteit van het oppervlaktewater. In sommige gebieden in Nederland zit nog te veel stikstof en fosfaat in het water. Dit noemt de Rijksoverheid nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden). In deze gebieden zijn extra maatregelen nodig om de waterkwaliteit te verbeteren. Zo geldt hier bijvoorbeeld een lagere stikstofgebruiksnorm. Lees hier meer over NV-gebieden: https://www.rvo.nl/onderwerpen/mest/met-nutrienten-verontreinigde-gebieden-nv-gebieden#waar-liggen-de-nv-gebieden%3F. Dit vraagt om aanpassingen in landbouwpraktijken. Dit biedt uitdagingen, maar ook kansen om duurzamere manieren van landbouw verder te ontwikkelen door samenwerking en innovatie.
Blik op de toekomst
Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de gesprekken en samenwerking tussen alle partijen waardevol zijn en moeten worden voortgezet. Het verhogen van de stikstofefficiëntie en het ontwikkelen van praktische oplossingen staan hoog op de agenda. Zo ook het behoud van zoetwater en een goede waterkwaliteit. Met gezamenlijke inspanningen van boeren, onderzoekers en overheidsinstanties werken ze aan een toekomstbestendige landbouwsector op Goeree-Overflakkee.
Meer informatie over de onderzoeksprojecten in de Proeftuin Van Pallandtpolder is beschikbaar via https://proeftuinpallandt.nl/.