Brouwerij Solaes: duurzaam in gebouw, proces én mensen

Varshana Kalika 30-05-2024
729 keer bekeken

Duurzaamheid en circulariteit stoppen voor brouwerij Solaes niet bij het gebouw en de productie, maar hebben ook duidelijk te maken met de mensen die er actief zijn. “Het sociale aspect”, zegt brouwer Jan-Willem Kramer, “ook daarmee onderscheiden we ons: de duurzaamheid van mensen.”

Solaes begon zeven jaar geleden in Sommelsdijk. “Daar brouwden we 12.000 liter bier per jaar. Nu we de brouwerij hebben verhuisd naar de Ceres in Ouddorp, hebben we een capaciteit van een kleine 100.000 liter. Bier brouwen is de basis, maar we zijn niet zomaar een brouwerij. Hier kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voluit meedoen.”

Meedoen
Zowel Jan Willem Kramer als mede-initiatiefnemer Joost van Welsenis, ook bekend van kringloop Goed voor Goed, heeft een werkverleden in de zorg. Ze zagen daar ook tekortkomingen en gaan bij Solaes op een andere manier te werk. “Wij zorgen niet, maar zoeken naar wat mensen kunnen, wat hun mogelijkheden zijn, en op welke manier ze kunnen meedoen. Zo zijn ze van toegevoegde waarde voor de brouwerij en werken ze aan hun zelfvertrouwen.” 
De werkzaamheden die ze uitvoeren variëren enorm: van meedraaien in het brouwproces tot bezorgen en etiketteren, en van magazijnbeheer tot inpakken en het onderhouden van de tuin met terras achter de Ceres. “Er is hier van alles te doen, zeker ook in combinatie met de horeca die we hier hebben”, zegt Kramer. “We zien mensen uitstromen naar de reguliere arbeidsmarkt, en daar zijn we trots op. Maar als ze hier twintig jaar blijven hangen, is het ook goed.”
Solaes is in zeven jaar tijd uitgegroeid tot een begrip op Goeree-Overflakkee. “Ik denk dat hier maar weinig mensen zijn, die ons niet kennen. En dat komt niet alleen door het bier, dat het heel goed doet, maar ook door de initiatieven die we ontplooien of ondersteunen.” Buiten het eiland groeit de reputatie van Solaes eveneens, vooral door de speciaalbieren.

Designklassieker
Eerder dit jaar opende Solaes de ‘brewpub’ in de Ceres, een voormalige cichoreifabriek. “Zeker 80 procent van de hier gebruikte bouwmaterialen is circulair”, wijst Kramer om zich heen. “Deze stoelen komen uit een kerk in Dirksland. We zijn er ontzettend blij mee: het is een designklassieker en ze zitten fantastisch. De barkrukken hebben we via marktplaats.nl. De wandbekleding, de bar, de vloer… allemaal circulair. Zie je dat rek boven de bar? Komt uit het station Den Haag Centraal. We zijn dol op vintage: het is goed gemaakt en tijdloos. En het gaat nog vele jaren mee.”
Aan de circa 20 procent nieuwe materialen kon Solaes bij de inrichting van de brewpub niet ontkomen. “De technische installaties moeten energiezuinig zijn. We willen natuurlijk niet werken met een dieselgenerator…”
Naast de inrichting van het gebouw, dat door de nieuwe invulling na de restauratie zelf ook circulair is, wil Solaes ook het brouwproces zo duurzaam mogelijk maken. “Daarbij hebben we wel wat uitdagingen te gaan, want dat vergt veelal grote investeringen op het gebied van energieverbruik, waterverbruik, warmte en koude en grondstoffen.”
Concreet heeft Solaes al wel een aantal duurzame stappen gezet. Zoals hergebruik van het koelwater. En het brouwen met gerst die op slechts 5 kilometer vanaf de brouwerij is geteeld, terwijl het restproduct als veevoer naar een lokale boer gaat. “Werken in lokale kleine cirkels”, noemt Jan-Willem Kramer dat. “Zo verklein je je footprint. In de keuken gebruiken we ook zoveel mogelijk producten van het eiland. Gelukkig hebben we hier op Goeree-Overflakkee vrij veel mooie producten…”

Brouwerij Solaes: duurzaam in gebouw, proces én mensen

Cookie-instellingen