Klimaatbewuste inwoners Ooltgensplaat organiseerden buurt-energieloket

Anouk Idema 06-04-2022
96 keer bekeken {0} reacties

Je huis duurzaam en energiezuinig maken, hoe pak je dat aan? Staat heel je huis dan ondersteboven? En wat gaat het kosten? In de Pieter Biggestraat en omgeving in Ooltgensplaat was op zaterdag 26 maart een buurt-Energieloket om informatie op te halen.

Het buurt-Energieloket in CBS De Hoeksteen was een initiatief van de meedenkgroep vanuit het platform Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee. Dat is een groep van vijftien bewoners die meewerkt aan een klimaatplan voor Ooltgensplaat. De meedenkers wilden op een persoonlijke, laagdrempelige manier medebewoners informeren en het gesprek aangaan over hoe je je woning energiezuinig kunt maken. Het Energieloket Goeree-Overflakkee, dat onafhankelijk advies geeft, heeft samen met de meedenkers invulling aan de ochtend gegeven.

Isoleren, isoleren, isoleren

“Het gaat om informeren, motiveren en mobiliseren”, zegt meedenker Arend van den Berg. “Het is tijd voor actie: mensen enthousiast maken om aan de slag te gaan met het energiezuinig maken van hun woning. De huidige energieprijzen helpen natuurlijk wel mee om in beweging te komen.” Rienk Boerma, eveneens lid van de Meedenkgroep: “Door te isoleren, isoleren, isoleren verbruik je minder, minder, minder energie.”

Bezoekers van het buurt-Energieloket kregen opnames van huizen in de buurt te zien, gemaakt met een warmtecamera. Een heel goed geïsoleerde woning met warmtepomp kleurt blauw, terwijl een woning in oorspronkelijke staat felrood is. Het zijn uitersten die aangeven hoeveel warmte er door de muren en ramen naar buiten komt. “Hoe blauwer hoe beter”, zei Koen van Swam, die de presentatie verzorgde. “Felrood wil zeggen dat je voor de mussen aan het stoken bent.”

“Je woning verduurzamen begint met stap één: minder energie verbruiken en de thermostaat lager zetten. Stap twee is het isoleren van het dak, de vloer, de muren, het glas en de vloer. Dan houd je de warmte in je huis. Isoleren heeft altijd zin.” De vraag is dan hoe je dat voor elkaar krijgt. Je kunt het zelf doen, maar dat kost heel veel tijd. Van Swam vertelde dat hij 250 uur bezig was geweest om zijn dak te isoleren.

Collectieve inkoop

Je kunt het ook laten doen. Dat bespaart je een hoop tijd én je hebt recht op subsidie. Collectieve inkoop verlaagt de prijs, gaf Van Swam als optie aan de bewoners mee. “Een gevel van 44 vierkante meter isoleren, door EPS-parels in de spouw te spuiten, kost 1045 euro. Maar ga je het collectief doen, dan ben je minder kwijt. Bij meer dan tien woningen is het in dit voorbeeld 850 euro per gevel.” Wie zelf aan de slag wil gaan kan bij de gemeente Goeree-Overflakkee een gunstige duurzaamheidslening afsluiten.

Justin Haaij, één van de bewoners die het buurt-Energieloket bezocht, voelt wel voor collectieve inkoop. “Ik heb niet de ambitie om zelf te gaan isoleren. Ik stap liever in een collectief om het gezamenlijk te laten uitvoeren door een aannemer. Ik merk in mijn omgeving dat er meer mensen zijn die er zo over denken. Iedereen moet uiteindelijk iets doen, linksom of rechtsom.”

Winst te behalen

Haaij is in ieder geval voldoende gemotiveerd om zijn woning uit de jaren twintig van de vorige eeuw duurzaam te maken. “Er is nog veel winst te behalen. Ik zou willen beginnen met het isoleren van het dak en de spouwmuren. Om bij te dragen aan een duurzamere wereld en ook omdat het goed is voor de portemonnee. Vandaag heb ik van alles gehoord over de mogelijkheden om met je huis aan de slag te gaan én over de subsidiemogelijkheden. Heel informatief.” Het was de eerste keer dat bewoners bij een tijdelijk buurt-Energieloket terecht konden om informatie te krijgen en vragen te stellen. Het is de bedoeling dat dit ook in andere straten en buurten van Ooltgensplaat gaat gebeuren.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen