Geschreven door de meedenkers van Ooltgensplaat
Wat is dat voor een groepje?
Ongeveer 1,5 jaar geleden is een groep van Plaetenaren in samenwerking met de gemeente gestart met het klimaatkrachtiger maken van Ooltgensplaat. Klimaatkrachtig betekent dat huizen en fabrieken in de toekomst geen olie en aardgas meer gebruiken, maar ook dat het dorp goed bestand is tegen het veranderende klimaat. Er is een aantal bijeenkomsten voor inwoners georganiseerd, eerst digitaal en later ook in ’t Centrum, om gezamenlijk ideeën door te denken en voorstellen uit te werken over hoe men het dorp klimaatkrachtig wil krijgen. Er zijn verschillende groepjes gevormd rond de onderwerpen techniek (welke energiebronnen zijn mogelijk en haalbaar); energiebesparing (isolatie van woningen); en biodiversiteit/klimaatbestendigheid.
Waar houdt deze groep zich mee bezig?
Vanuit de gedachte dat we groen goed(koop) kunnen inzetten om het voor de bewoners leefbaar te houden, zoeken we naar eenvoudige, handige en makkelijk toe te passen ideeën. En daarbij willen we ook de dieren en planten om ons heen een handje helpen beter bestand te zijn tegen een veranderende omgeving.
U zult vast wel eens gelezen of gehoord hebben dat de bijenpopulatie het vandaag de dag niet makkelijk heeft, omdat er gebrek is aan voldoende bloemen in hun leefomgeving. Maar wat voor de bij geldt, geldt ook voor diverse andere beestjes en beesten. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld vlinders, egels, gier- en huiszwaluw, vleermuizen enz.
En weet u dat u kunt meehelpen om de achteruitgang tegen te gaan? Door in uw tuin bijvoorbeeld meer diversiteit aan te brengen in (bloeiende) planten voor de bijen, hommels, vlinders, enz. of door hier en daar “rommelige” hoekje te creëren voor bijvoorbeeld de egels.
Maar heeft u ook wel eens gedacht een “groen dak”? Zowel platte als (licht) schuine daken zijn perfect om planten op te laten groeien, bijvoorbeeld sedum of wilde grassoorten. Hiermee trekt u niet enkel vliegende insecten aan. Een groen dak zorgt o.a. voor isolatie (tegen warmte en koude), vangt CO2 af, zorgt ervoor dat regenwater niet direct in het riool terecht komt.
Want met de veranderingen in het klimaat zullen we vaker te maken krijgen met grote regenbuien in korte tijd. Buien die zo groot zijn dat het rioolstelsel het vele water niet aankan. Door ervoor te zorgen dat het water helemaal niet of anders vertraagd in het riool komt, kunnen we dergelijke problemen voorkomen. In dit kader mogen we ook niet vergeten dat het “wippen” van tuintegels ook al een positief effect kan hebben. Daarom doen we een wedstrijd tegelwippen, wij wippen tegen de Hoeksche Waard: www.nk-tegelwippen.nl
En weet u wat dan ook zo leuk is? Uw tuin gaat er levendiger uitzien, meer vogels, vlinders, hommels, enz.
En dan is er nog iets anders waarmee eenvoudig kan zorgen voor een positief effect is het plaatsen van een regenton. Waarom zou u voor het geven van de planten leidingwater gebruiken? Opgevangen regenwater is prima te gebruiken voor kamer- en tuinplanten. Maar ook voor het wassen van de auto, ramen, enz.
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Kom op 2 juni, 19.30 uur, naar ’t Centrum.