Stad aan ’t Haringvliet is een van de twee leerprojecten waar inzichten en ervaringen opgedaan worden over de voordelen en voorwaarden voor het gebruik van waterstof in de gebouwde omgeving.
Deze Green Deal is een welkome ondersteuning voor het project Stad Aardgasvrij, waarbij gekeken wordt of de bestaande gebouwen in Stad aan ’t Haringvliet duurzaam verwarmd kunnen worden met groene waterstof. Wethouder Tea Both-Verhoeven: ”We zijn met iets bezig wat nog niet eerder gedaan is. Ondersteuning vanuit overheid om juridische wegen vrij te maken is essentieel om tot een succes te komen. Daarnaast leren we van elkaar hoe we met obstakels om moeten gaan. Na de toekenning van de financiële bijdrage uit het programma Aardgasvrije wijken voor duurzame verwarming met waterstof in Stad aan ’t Haringvliet, is dit opnieuw een belangrijke stap vooruit.”
Uitgangspunt Green Deal
Het uitgangspunt van de Green Deal is te komen tot een veilige en maatschappelijk geaccepteerde toepassing van waterstof voor de verwarming van bestaande gebouwen, en om dit op een kostenefficiënte manier te kunnen realiseren. De overeenkomst biedt alle partijen de gelegenheid om samen te verkennen welke tijdelijke en structurele wet- en regelgeving hiervoor nodig is. Aan de hand van de twee leerprojecten binnen de Green Deal, het dorp Stad aan ’t Haringvliet in de gemeente Goeree-Overflakkee en de wijk Erflanden in de gemeente Hoogeveen, worden inzichten en ervaringen opgedaan over bestaande knelpunten en mogelijke oplossingsrichtingen. In de Green Deal zijn onderlinge afspraken duidelijk en specifiek omschreven. Een overzicht van alle afspraken is te vinden op: www.greendeals.nl/green-deals/green-deal-h2-wijken.
Stad Aardgasvrij
In Stad aan ’t Haringvliet werken zakelijke en maatschappelijke partijen samen met inwoners, ondernemers en andere partijen om in 2025 mogelijk de overstap te maken naar een collectieve warmtevoorziening met groene waterstof. Hierin zijn een aantal aspecten belangrijk. Allereerst valt of staat deze overstap met de steun van de inwoners en andere pandeigenaren van Stad aan ’t Haringvliet, die een beslissende stem hebben. Daarnaast is het belangrijk dat de overstap technisch mogelijk is en natuurlijk dat het binnen de regels past. De afspraken gemaakt in de Green Deal ondersteunen deze drie aspecten.