Online voorlichtingsavond Stad Aardgasvrij zeer geslaagd

Anouk Idema 19-01-2022
71 keer bekeken 0 reacties

Stad Aardgasvrij is in 2018 als burgerinitiatief begonnen en in de loop der jaren geleidelijk aan uitgebreid. Dit jaar moeten de inwoners zich uitspreken over de overstap van aardgas naar waterstof.

Geschreven door Henk Blanke, Groot Goeree-Overflakkee.

In de zomer van 2022 wordt er een stemming gehouden. De uitslag daarvan is eind augustus te verwachten. Als dan 70 % van de huishoudens ‘ja’ heeft gezegd gaat het project in 2023 van start. In 2025 vindt dan de afronding plaats en is Stad aan ’t Haringvliet een van de eerste dorpen in Nederland waar waterstof als warmtebron wordt gebruikt.

Voorlichting

Je moet echter wel weten waar je ‘ja’ tegen zegt. Daarom wordt er dit jaar een aantal voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. De eerste was vorige week. Online, vanwege corona. Een kleine 50 deelnemers had ingelogd voor deze interactieve avond. Projectleider Jonathan Reitsma lichtte de genomen en de nog te nemen stappen toe en beantwoordde de gerezen vragen zo goed mogelijk.

Waterstof

Als Nederland in 2050 aardgasvrij moet zijn is vervanging door waterstof de eenvoudigste, maar ook de goedkoopste oplossing. Dat heeft mede te maken met het feit, dat het bestaande aardgasleidingennetwerk gebruikt kan worden. Voor de productie van groene waterstof is groene stroom nodig. Dat wordt op het eiland in ruime mate d.m.v. windmolens opgewekt. De windmolens van windpark ‘De Pallandt ‘, die verouderd zijn, worden dan vervangen door een even groot aantal nieuwe. In deze hypermoderne windturbines wordt waterstof geproduceerd. Deze wordt naar het opslagpunt Greenpoint bij Oude-Tonge getransporteerd en van daaruit naar Stad aan ’t Haringvliet.

Aanpassingen

Deze zijn eigenlijk heel simpel. De aardgasketel wordt vervangen door een waterstofketel van dezelfde omvang. De oude gasmeter wordt vervangen. De bestaande gasleidingen worden vooraf gekeurd en vervangen als er maar enige twijfel bestaat over de betrouwbaarheid. Stroomt er eenmaal waterstof door de leidingen, dan worden deze automatisch iedere 24 uur gecontroleerd. Aan waterstof wordt een geurtje toegevoegd, vergelijkbaar met dat van aardgas. Zo wordt eventuele lekkage onmiddellijk opgemerkt. Veiligheid is dus voor 100% gegarandeerd. Op gas koken kan niet meer. De Stadtenaren moeten voortaan elektrisch koken.

Kosten

De vervanging van de cv-ketel, de meter, de controle van de leidingen, de eventuele aanleg van nieuwe leidingen, ze komen allemaal op het conto van het project. Voor de aanschaf van een elektrische kook- of inductieplaat wordt € 500 ter beschikking gesteld en voor de elektrische aansluiting € 250. Niet standaard aanpassingen worden in onderling overleg geregeld. De prijs per kubieke meter waterstof wordt op een bepaald moment vastgesteld en voor 15 jaar gefixeerd. Gegarandeerd is, dat voor dezelfde euro het even warm wordt in huis, of er nu aardgas of waterstof gebruikt wordt. Overigens is er door de overheid bepaald, dat bij een buitentemperatuur van -17 graden een huis warm moet zijn, met wat voor warmtebron ook.

De werkzaamheden worden straat voor straat in de zomer uitgevoerd. Daarbij wordt het principe gehuldigd: ‘s ochtends van het aardgas af, ‘s middags op waterstof aangesloten.

In het Inspiratiehuis aan de Jan van Halfwassenaerstraat 11 in Stad is een woning volledig van waterstof en aanverwante zaken voorzien. Ga daar eens uw licht opsteken. Ook op de website www.stadaardgasvrij.nl vindt u alle informatie.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen