Daarmee is er steun voor de collectieve overstap naar groene waterstof of een eigen aardgasvrije oplossing. 6,4% stemde tegen en 15,2% stemde niet. Niet stemmen telde als een nee-stem. De uitkomst betekent dat het project verder gaat met de uitwerking van het plan.
Nadat de voorlopige uitslag bekend werd vertelde wethouder Jaap Willem Eijkenduijn trots: “Dit is een heel belangrijk moment in de energietransitie. De positieve uitkomst zorgt ervoor dat Stadtenaren een groot voorbeeld zijn voor de rest van Nederland en Europa.” Stella Braber, inwoner en één van de initiatiefnemers van Stad Aardgasvrij: “Ik ben heel blij met deze positieve uitslag. Dit betekent dat er veel steun is van onze dorpsgenoten voor het plan voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet in de nabije toekomst. Alle inwoners, ondernemers en bestuurders in Stad aan ’t Haringvliet: heel erg bedankt voor jullie betrokkenheid!”
Het project gaat verder
De opkomst was hoog met 84,8% en van de stemmers was 91,5% voor. Nu er voldoende draagvlak is, kan het project verder. Na de zomervakantie worden de beloften Veilig of anders niet, Altijd warm, Betaalbaar, Groen, Het mag, Het kan en Vertaalbaar verder uitgewerkt. Als aan alle beloften is voldaan, wordt in de winter van 2024 het ombouwplan van aardgas naar waterstof gemaakt. Naar verwachting worden in de zomer van 2025, maar uiterlijk in 2030, de bestaande aardgasaansluitingen omgebouwd naar waterstofaansluitingen. Dan is Stad aan ’t Haringvliet het eerste dorp in Nederland dat met groene waterstof wordt verwarmd. Uniek in Nederland en zelfs in Europa. De lessen en ervaringen die hier worden opgedaan zijn belangrijk. Hierdoor kunnen in de toekomst andere dorpen of wijken mogelijk overstappen op groene waterstof en aardgasvrij worden.
Vaststelling uitslag en bezwaarperiode
De uitkomst van de draagvlakmeting is nu nog voorlopig. Vanaf vrijdag 14 juli is een bezwaarperiode van drie maanden ingegaan. Het centraal stembureau zal daarna in een openbare zitting de uitslag officieel vaststellen en bekendmaken. Tijdens deze zitting kunnen kiezers mondeling bezwaar maken. Het bezwaar kan, net zoals bij normale verkiezingen, alleen gaan over het proces en de uitslag van de draagvlakmeting. Maar het projectteam gaat de komende periode ook graag met mensen in gesprek die andere bezwaren of zorgen hebben.
Aanvankelijk zou pas vanaf september de bezwaarperiode van drie maanden in gaan. Maar omdat de gemeenteraad deze week al officieel wordt geïnformeerd over de voorlopige uitslag, kan de bezwaarperiode eerder ingaan.
Over Stad Aardgasvrij
In 2017 startte een groep inwoners uit Stad aan ’t Haringvliet het initiatief Stad Aardgasvrij. Zij zochten samen met de gemeente naar duurzame manieren om het dorp van het aardgas af te kunnen halen. Groene waterstof bleek een goede optie. Vooral omdat het dorp uit veel oudere woningen bestaat. Met waterstof kunnen ook deze woningen goed verwarmd worden. Samen met de partners Energieloket Goeree-Overflakkee, Essent, Gasunie, gemeente Goeree-Overflakkee, Greenpoint Group, H2GO, provincie Zuid-Holland, Stedin en woningcorporatie Oost West Wonen werken de initiatiefnemers aan het plan.