De laatste dag van de draagvlakmeting Stad Aardgasvrij

Anouk Idema 15-09-2023
251 keer bekeken 0 reacties

De maand juni stemden inwoners en ondernemers uit Stad aan ’t Haringvliet voor of tegen een aardgasvrij dorp vanaf 2025. De eisen van de draagvlakmeting Stad Aardgasvrij waren uniek hoog: minimaal 70% moet voor stemmen, alleen dan gaat het project verder. Niet stemmen wordt geteld als nee-stem.

En dan komt op vrijdag 30 juni het moment van de uitslag. De zenuwen in de zaal waren voelbaar. Tot het verlossende woord van wethouder Jaap Willem Eijkenduijn kwam: “Ik mag u feliciteren. 77,6% heeft voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet vanaf 2025 gestemd!” Voor hem zitten de Tafelaars, een groep inwoners die het initiatief Stad Aardgasvrij startte, die duidelijk geëmotioneerd was bij het horen van de uitslag. “Het doet me veel," vertelt Laurens, één van de initiatiefnemers. "Je doet het met een heel team. En als je dit als resultaat hebt, is het het allemaal waard geweest.”

Het projectteam gaat nu verder om de beloften richting de inwoners en ondernemers uit het dorp om te zetten naar garanties. Als dat lukt, gaat de collectieve overstap naar groene waterstof door. Woningeigenaren kunnen dan ook kiezen voor een eigen aardgasvrije oplossing zoals een warmtepomp. 

De laatste dag van de draagvlakmeting Stad Aardgasvrij

0  reacties

Cookie-instellingen