De avond, een initiatief van de meedenkgroep, trok veel inwoners die zich wilden laten bijpraten. Klimaatkrachtig Ooltgensplaat is een onderwerp dat leeft, zo bleek eens te meer. Vreemd is dat niet, het gaat namelijk om het vinden van antwoorden op essentiële vragen. Hoe gaan we onze huizen verwarmen? Waar halen we onze energie vandaan? Hoe gaan we om met klimaatverandering? Hoe kan je meedenken en meedoen?
De meedenkgroep heeft zichzelf opgesplitst in vier werkgroepen: techniek, isolatie, informeren en bewustwording en biodiversiteit en klimaat. De werkgroepen presenteerden tijdens de bijpraatavond een aantal concrete plannen.
Biodiversiteit en klimaat
Marga Erkelens, meedenker in de werkgroep biodiversiteit en klimaat: “We willen de biodiversiteit van de leefomgeving versterken. Dat kan door bijvoorbeeld het realiseren van bijenvriendelijke bermen en natuurinclusieve nieuwbouw en renovaties. Ga je spouwmuren isoleren, houd dan ook rekening met de vleermuizen. Een concrete actie is een filmpje over hoe je zelf je dak groen kunt maken. We komen ook met een prijsvraag voor hoveniers en tuincentra: hoe kun je meer klimaatvriendelijk werken?”
De werkgroep heeft verder concrete ideeën voor een wandelnetwerk, een informatiefolder en het samenstellen van een ‘soortenplan’. Doel van het laatste idee is het bevorderen van inheemse plantensoorten.
Erkelens zegt veel energie te krijgen van haar bezigheden in de meedenkgroep. “Het is een club met gedreven mensen. Leuk en leerzaam.” Zelf is ze gaan meedenken in de groep omdat ze altijd al bezig is met duurzaamheid en omdat ze tijdens haar wandelingen door Ooltgensplaat nogal veel betegelde tuinen ziet, zonder groen. “Daar word ik zo verdrietig van…”
Een hele puzzel
Een bewoner van Park Ventjager heeft net een afspraak gemaakt met een energiecoach. “Onze ketel is 22 jaar oud. Dus we moeten wat. Maar wat? We willen verduurzamen – dat is belangrijk – maar waarin gaan we investeren? Het houdt me erg bezig. Het is best lastig, want veel oplossingen zijn in ontwikkeling of staan zelfs nog in de kinderschoenen. Bovendien wil je graag weten wat het allemaal gaat kosten. Een hele puzzel voor je huis en alles eromheen. Ik wil er meer over weten om een goede keus te kunnen maken. Daarom heb ik een afspraak gemaakt met de energiecoach.”
Zijn we op de goede weg?
De gemeente Goeree-Overflakkee faciliteert en ondersteunt de meedenkgroep in Ooltgensplaat. Projectleider Sanne Groenewegen: “De groep is al een tijdje bezig om een klimaatplan voor het dorp voor te bereiden. Ze zijn heel enthousiast en zitten vol ideeën. Vanavond treden ze weer naar buiten om te kijken wat de bewoners vinden van wat er tot nu toe is uitgedacht. Zitten we op de goede weg? Moeten we wat veranderen? Zijn er nog tips? Met de feedback kunnen ze verder met het concept-klimaatplan. Het begint steeds concreter te worden.”
Wilt u meer weten of meedenken? Neem dan contact op met projectleider Sanne Groenewegen via projectleiderooltgensplaat@goeree-overflakkee.nl.