Kleur de klimaatschets voor Ooltgensplaat!

07-10-2021
70 keer bekeken 0 reacties

Op woensdag 27 oktober kunnen bewoners van Ooltgensplaat de Klimaatschets ‘inkleuren’ door samen met een aantal experts en de gemeente te verkennen welke keuzes nodig zijn om het dorp klimaatbestendig te maken.

Waar halen we onze energie vandaan? Hoe verwarmen we onze huizen? Hoe gaan we om met klimaatverandering? Dat zijn belangrijke vragen op weg naar het maken van een klimaatplan voor een heel dorp. Vragen die de gemeente Goeree-Overflakkee liefst niet alleen beantwoordt, maar samen met betrokken organisaties en deskundigen en -vooral- bewoners. In Ooltgensplaat gebeurt dat met behulp van een soort bordspel: de Klimaatschets Ooltgensplaat. Er zijn twee ‘spelsessies’: van 16.00 tot ongeveer 18.00 uur en van 19.00 tot ongeveer 21.00 uur.

‘Meedenkers’

Maar voordat het zover is, moet je wel weten of het tafelspel werkt. Daarom waren dinsdagavond 28 september een stuk of tien ‘meedenkers’ naar multifunctioneel centrum ’t Centrum gekomen om de Klimaatschets Ooltgensplaat uit te proberen en de puntjes op de i te zetten. Naast deze bewoners van het dorp waren er ook vertegenwoordigers van onder andere de gemeente, woningcorporatie Oost West Wonen en Play the City, het bureau dat de schets ontwikkelde.

Uitleg klimaatschets

De Klimaatschets Ooltgensplaat is een grote plattegrond van het dorp. De schaal is 1 op 1000 (op 27 oktober 1 op 500). Alles staat erop, inclusief de watergangen en de energielabels van de woningen. Behalve dit bord zijn er kaarten en objecten (zoals de huisjes bij Monopoly). Die geven opties aan om woningen, straten, buurten, wijken en het hele dorp in de toekomst van energie te voorzien, te verwarmen en klimaatbestendig te maken. Denk aan zonnepanelen en isolatie, biogas, aquathermie (warmte uit water) en de buurtbatterij (opslag van energie), maar ook aan waterberging, groen en parkeerplaatsen en tuinen die regenwater kunnen doorlaten. Energie- én klimaatacties.

Uitkomst klimaatschets

Uiteindelijk is de uitkomst van de Klimaatschets Ooltgensplaat een bouwsteen voor het klimaatplan, waarin het dorp keuzes maakt om de energie- en klimaattransitie concreet vorm te geven.

Doe jij mee?

Wie het ‘spel’ mee wil spelen, kan zich via projectleiderooltgensplaat@goeree-overflakkee.nl opgeven voor een van de rondes op 27 oktober.

Het hele artikel lees je hier.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen