Subsidie voor minder tegels en meer groen in de tuin

05-01-2021
27 keer bekeken 0 reacties

Vanaf 1 januari kunnen inwoners van gemeente Goeree-Overflakkee een subsidie aanvragen voor meer groen in de tuin. Minder tegels en meer groen zorgen ervoor dat water makkelijk in de bodem kan wegzakken. Bij zware hoosbuien raakt het riool dan minder snel overbelast.

Voorbeelden van maatregelen zijn:

  • Koppel de regenpijp af. Het regenwater stroomt de tuin in en kan daar wegzakken.
  • Koop een regenton en laat de regenpijp in de ton lopen. Het water kan in de zomer gebruikt worden om de planten water te geven als het erg droog is.
  • Tegels uit de tuin, groen erin. Zo heeft het regenwater tijd om in de bodem te zakken.
  • Plant een boom. Een boom gebruikt regenwater, dit is goed voor de balans van het grondwaterniveau.
  • Leg een waterberging of retentievijver (een vijver voor waterberging) aan. Maak een laagte in de tuin waar het water naartoe stroomt, waarna het kan wegzakken in de bodem.
  • Leg een groen dak aan. Groene daken houden water vast, in plaats van dat het regenwater wordt afgevoerd naar het riool.

Er zijn meer voordelen: Meer groen en minder tegels zorgen ook voor meer koelte op warme dagen. Stenen geven hitte af, terwijl een boom juist schaduw geeft. Een tuin met struiken en gras is al snel een paar graden koeler dan een tuin met stenen. En het is positief voor de biodiversiteit: Insecten, vogels en andere dieren voelen zich thuis in groene tuinen. 

Voorwaarden

Per aanvraag is de maximale subsidie € 750. Het moet gaan om minimaal 20m2 bestaande verharding die van de riolering wordt afgekoppeld en /of vergroend. Nieuwbouwwijken zijn van de subsidieregeling uitgesloten.

Meer informatie, inspiratie, alle voorwaarden en het aanmeldformulier vindt u op de website van de gemeente.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen