Eerste lading Bokashi uitgereden in Proeftuin Van Pallandtpolder

24-10-2022
64 keer bekeken 0 reacties

Na ruim twaalf weken onder zeil werd deze week de eerste lading Bokashi, gefermenteerd bermmaaisel, uitgereden in de Proeftuin Van Pallandtpolder op Goeree-Overflakkee.

Agrariërs Huibert Groeneveld, Remco Wesdorp en Martijn Groenendijk van de Proeftuin zijn sinds vorige winter druk bezig met de pilot die ze samen met de gemeente en het waterschap Hollandse Delta doen. Na het fermentatieproces was het nu tijd om de bodemverbeteraar uit te rijden over het land.

De Regio Deal Zuid-Hollandse Delta en de provincie Zuid-Holland ondersteunen dit mooie project op de Van Pallandtpolder, zowel vanuit de programmalijn Duurzaamheid als Agrifood. Het doel van de pilot is om bermmaaisel van het waterschap uit de omgeving van de Proeftuin in te zetten als circulaire meststof voor de gewassen in de Proeftuin.

Bokashi, Japans voor ‘gefermenteerd organisch materiaal’ is een efficiënte manier om organisch materiaal weer terug te geven aan de bodem. Voor het maken van Bokashi wordt een eeuwenoude techniek gebruikt: fermentatie. Met Bokashi kan bijna elk organische afval op een hele efficiënte manier omgezet worden in een prachtig product voor de bodem. Daarnaast kun je Bokashi ook zien als de oplossing om de vruchtbaarheid en gezondheid van de bodem op te krikken. Bovendien leg je met Bokashi veel CO2 vast in de bodem.

In tegenstelling tot composteren komt er bij het maken van Bokashi geen koolstof vrij in de vorm van CO2. Daarmee is Bokashi een hele milieuvriendelijke manier om koolstof terug te geven aan de bodem. Bovendien stimuleert Bokashi het bodemleven en levert het zo een enorme bijdrage aan een gezonde bodem, voor een gezonde voeding en leefomgeving.

De Proeftuin Van Pallandtpolder

De Proeftuin Van Pallandtpolder op het eiland Goeree-Overflakkee is de plaats waar vernieuwende landbouw, natuur, recreatie en onderwijs samenkomen. Met veel enthousiasme werken ze in deze proeftuin samen aan nieuwe vormen van landbouw. Om zo bij te dragen aan een duurzame toekomst voor de agrarische sector.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen