Inwoners Stad aan ’t Haringvliet stemmen in juni 2023 over Stad Aardgasvrij

22-12-2022
193 keer bekeken 0 reacties

Van 3 juni tot en met 30 juni 2023 vindt de draagvlakmeting over Stad Aardgasvrij plaats. Dan kunnen inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties met een aardgasaansluiting stemmen over een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet vanaf 2025. Vier weken lang kan er gestemd worden.

Eerste dorpskern collectief op groene waterstof

Stemt meer dan 70% voor een aardgasvrij Stad aan ‘t Haringvliet? En voldoet het project aan alle beloften zoals Veilig of anders niet en Betaalbaar? Dan zetten we de volgende stap om het eerste dorp in Nederland te worden dat collectief verwarmd wordt met groene waterstof. De overstap is dan gratis en de waterstofprijs wordt niet hoger dan een vergelijkbare aardgasprijs van € 0,90 per m³ (inclusief belastingen en BTW).

Stadtenaren krijgen één kans om gezamenlijk over te stappen op groene waterstof. Het is dus belangrijk om een stem uit te brengen. Wel aardgasvrij worden maar niet met waterstof? Ook dat kan. Woningeigenaren kunnen ook kiezen voor een individuele aardgasvrije oplossing met bijvoorbeeld een warmtepomp.

Iedereen krijgt een kans om te stemmen

Alle woning- en pandeigenaren én huurders van Oost West Wonen met een aardgasaansluiting hebben een stem. Iedereen kan op woensdag, vrijdag en zaterdag stemmen in ’t Trefpunt. Ook is het mogelijk om in de GO-bus te stemmen. Deze rijdt in de laatste week van de draagvlakmeting door iedere straat in Stad. Daarnaast is ‘stemmen vanuit huis’ mogelijk. Dan komt er iemand langs met een stembus om het biljet op te halen. Met name voor oudere mensen, mensen die slecht ter been zijn of om andere redenen niet gemakkelijk het huis uit kunnen om te gaan stemmen, is dit een optie. Het stemmen in ’t Trefpunt, de GO-bus en vanaf huis stemmen gebeurt anoniem en met beëdigde stembureau medewerkers, zoals ook bij andere officiële verkiezingen het geval is.

Omdat een verandering in de warmtevoorziening iedereen in Stad met een aardgasaansluiting aangaat, wil het projectteam dat iedereen meebeslist over deze belangrijke basisvoorziening. Wie dus niet naar de stembus komt, stemt dan ook automatisch nee.

Gratis schouw

Eerst stond de draagvlakmeting in de zomer van 2022 gepland. Maar inwoners wilden graag meer informatie over wat de overstap voor hen persoonlijk betekent. Daarom krijgen inwoners en ondernemers nu een aanbod op maat. Na een gratis schouw wordt duidelijk welke aanpassingen er nodig zijn en hoe de overstap vergoed wordt. Inwoners kunnen zich nog steeds voor een schouw aanmelden via www.stadaardgasvrij.nl/aanmelden-schouwen.nl

Over Stad Aardgasvrij

Stad Aardgasvrij is een initiatief van een groep Stadtenaren. Deze inwoners maken samen met deskundigen uit het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen een plan om Stad aan ‘t Haringvliet vanaf 2025 aardgasvrij te maken. Dit door gezamenlijk over te stappen op groene waterstof of een eigen aardgasvrije oplossing. Als het plan af is, bepalen de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in juni 2023 zelf of Stad vanaf 2025 aardgasvrij wordt. Meer informatie over het project is te vinden op de website: www.stadaardgasvrij.nl.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen