Stad aan ’t Haringvliet stemt in juni

08-05-2023
137 keer bekeken 0 reacties

Van 3 tot met 30 juni brengen de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Stad aan ’t Haringvliet hun stem uit over het project Stad Aardgasvrij. Hiervoor ontvangen zij in de week van 15 mei per post een officiële stempas waarmee ze hun stem uit kunnen brengen.

De hele maand juni kan er gestemd worden in het dorp.

Informatiepakket en stempas

Om ervoor te zorgen dat iedereen in Stad alle informatie heeft om een keuze te kunnen maken valt in de week van 8 mei een uitgebreid informatiepakket op de deurmat. Hierin staat alles over het project en hoe het stemmen in zijn werk gaat. Inwoners en ondernemers kunnen de hele maand juni op woensdagmiddag en -avond, vrijdagmiddag en zaterdag hun stem uitbrengen in ’t Trefpunt, op afspraak vanuit huis en bij de GO-bus die de laatste twee weken als mobiel stemlokaal ingezet wordt. Met de stempas die in de week van 15 mei in de bus ligt, kunnen de inwoners naar één van de stemlocaties waar zij een stembiljet krijgen.

Kom stemmen!

Omdat het projectteam wil dat alle inwoners van Stad aan ’t Haringvliet betrokken zijn bij deze belangrijke keuze gaan zij uit van een opkomst van 100%. Dit houdt in dat als iemand niet komt stemmen, dit een nee-stem betekent.

Uniek en bijzonder voor de energietransitie

Waterstof als warmtevoorziening voor woningen is iets nieuws. Stad Aardgasvrij is dan ook een pilotproject waardoor er landelijke subsidiemogelijkheden zijn. Hierdoor kan het project een mooi aanbod doen aan de Stadtenaren. De overstap is kosteloos en er wordt een gunstige plafondprijs voor waterstof gerekend, die vergelijkbaar is met een aardgasprijs van € 0,90 per m3 inclusief belastingen en BTW. Als de aardgasprijs hieronder daalt, wordt tijdens die periode een lagere prijs voor waterstof gerekend. Dit is allemaal vastgelegd in de belofte Betaalbaar. Dit is één van de acht beloften waar het project aan moet voldoen anders gaat de overstap niet door. Deze beloften zijn: Veilig of anders nietAltijd warmBetaalbaarVoldoende draagvlakGroenHet magHet kan en Vertaalbaar.

Als de overstap doorgaat, is Stad aan ‘t Haringvliet het eerste dorp in Nederland dat collectief met groene waterstof wordt verwarmd. Uniek in Nederland en zelfs in Europa. De lessen en ervaringen die in Stad worden opgedaan zijn belangrijk. Hierdoor kunnen in de toekomst andere dorpen of wijken mogelijk ook overstappen op groene waterstof en op deze manier aardgasvrij worden.

Stad aan ’t Haringvliet, een klein dorp met grote ambities

In 2017 startte een groep inwoners uit Stad aan ’t Haringvliet het initiatief Stad Aardgasvrij. Zij zochten samen met de gemeente naar duurzame manieren om het dorp van het aardgas af te kunnen halen. Groene waterstof bleek een goede optie. Vooral omdat Stad veel oudere woningen heeft. Met waterstof kunnen ook deze woningen goed verwarmd worden. Inwoners kunnen daarna zelf bepalen wanneer ze hun huis willen isoleren.

Vrijdagavond 30 juni wordt de uitslag van de stemming bekend gemaakt. Dan zal blijken of er voldoende draagvlak is. In de tussentijd op de hoogte blijven? Volg Stad Aardgasvrij dan op social media en via stadaardgasvrij.nl.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen