Inwoners organiseren Open Dag Stad Aardgasvrij

31-05-2023
113 keer bekeken 0 reacties

Zaterdag 10 juni organiseert de groep inwoners die ooit het idee is gestart, speciaal voor hun mede-inwoners een Open Dag Stad Aardgasvrij in ’t Trefpunt aan de Oranjelaan 14 in Stad aan ’t Haringvliet.

Op de informatiemarkt kan iedereen van 12.00 tot 17.00 uur in gesprek met de projectpartners zoals energieleverancier Essent, netbeheerder Stedin, woningcorporatie Oost West Wonen en het Energieloket Goeree-Overflakkee over het plan voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet. Maar is meer. Zo is er een speciale fototentoonstelling die bijvoorbeeld laat zien hoe de eerdere energietransitie van kolen naar aardgas ging. Ook kunnen inwoners een rondje rijden in een waterstofauto terwijl de kinderen zich vermaken op het springkussen.

Draagvlakmeting

Van 3 tot en met 30 juni stemmen de Stadtenaren met een aardgasaansluiting voor of tegen een aardgasvrij dorp vanaf 2025 en daarmee de collectieve overstap naar groene waterstof of een eigen elektrische oplossing. Een belangrijk moment, want alleen als minstens 70% voor stemt, én aan alle andere beloften wordt voldaan, gaat het project door. Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk dat inwoners en ondernemers antwoord krijgen op hun vragen. Daarom beantwoordt een aantal partners en inwoners van het initiatief voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet deze graag tijdens de open dag.

Informatiemarkt en fototentoonstelling

Bij Stad Aardgasvrij zijn verschillende partners aangesloten. Op de informatiemarkt kan iedereen van 12.00 tot 17.00 uur in gesprek met de projectpartners zoals energieleverancier Essent, netbeheerder Stedin, woningcorporatie Oost West Wonen en het Energieloket Goeree-Overflakkee over het plan voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet.

De speciaal georganiseerde fototentoonstelling geeft een beeld van de eerdere energietransitie van kolen naar aardgas op Goeree-Overflakkee. Ook wordt aandacht besteed aan de introductie van elektriciteit in Stad aan ’t Haringvliet rond 1949/50. Voor de tentoonstelling zijn foto’s uit het archief van de gemeente Goeree-Overflakkee beschikbaar gesteld.

De informatiemarkt start om 12.00 uur en wordt om 17.00 uur afgesloten met een borrel.

Rijden op waterstof

Waar waterstof nog niet op grote schaal wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen, is de auto-industrie al jaren bezig met de toepassing van deze technologie. Zo rijden sinds 2020 openbaar vervoer waterstofbussen in verschillende regio’s in Nederland en had de eerste waterstofvrachtwagen in Nederland in 2020 de primeur. Speciaal voor deze dag is een waterstofauto aanwezig. Ebby Road biedt tijdens de Open Dag de mogelijkheid om te rijden in een waterstofauto.

Stemmen in juni

Medio mei hebben de inwoners met een aardgasaansluiting in Stad aan ‘t Haringvliet de brochure met alle informatie over het project én de stempas ontvangen. Met deze stempas kunnen inwoners en ondernemers in juni op woensdagmiddag – en avond, vrijdagmiddag en zaterdag hun stem uitbrengen in ’t Trefpunt, op afspraak vanuit huis en bij de GO-bus die de laatste 2 weken als mobiel stemlokaal ingezet wordt.

Kom stemmen!

Omdat het projectteam wil dat alle inwoners met een aardgasaansluiting in Stad aan ’t Haringvliet betrokken zijn bij deze keuze gaan zij uit van een opkomst van 100%. Dit houdt in dat als iemand niet komt stemmen, dit een nee-stem betekent.

Uniek en bijzonder voor de energietransitie

Groene waterstof als warmtevoorziening voor woningen is iets nieuws. Stad Aardgasvrij is dan ook een pilotproject waardoor er landelijke subsidiemogelijkheden zijn. Hierdoor kan het project een mooi aanbod doen aan de Stadtenaren. Meer informatie en nieuws op www.stadaardgasvrij.nl.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen