Winnend ontwerp beplanting Langeweg Ooltgensplaat: ‘Uut je Plaete’!

16-11-2023
375 keer bekeken 0 reacties

De Langeweg, voor veel inwoners uit Ooltgensplaat dé toegangsweg tot het dorp, wordt in februari 2024 vergroend. Afgelopen twee weken konden inwoners uit Ooltgensplaat stemmen op hun favoriete ontwerp.

En dat gebeurde massaal. Er is maar liefst 600 keer gestemd. Het beplantingsontwerp ‘Uut je Plaete’ is met 434 stemmen de duidelijke winnaar.

In dit ontwerp wordt een combinatie gemaakt van bloeiende vaste planten, siergrassen, struiken en bomen. Hierdoor ontstaat er een kleurrijk tafereel. Met dankzij de meerpalen ook een stoer karakter!

Online en fysiek stemmen

Inwoners uit Ooltgensplaat konden via klimaatkrachtiggo.nl stemmen, maar ook tijdens twee evenementen. De groep inwoners die met de gemeente meedenkt over een klimaatkrachtig Ooltgensplaat, wilde zoveel mogelijk dorpsgenoten laten stemmen. Daarom organiseerden de gemeente en basisschool De Regenboog een gezellige markt over vergroenen. Ook stond de groep bij de supermarkt om dorpsgenoten te informeren. Tijdens deze activiteiten werd enthousiast op het initiatief gereageerd en veel gestemd. Tips van de inwoners worden meegenomen in de verdere uitwerking.

“We willen waar het kan zoveel mogelijk inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties betrekken bij onderwerpen zoals vergroenen of verduurzamen. De Langeweg in Ooltgensplaat is hier een voorbeeld van. Dankzij de meedenkgroep in Ooltgensplaat zijn we dit vergroeningstraject gestart. Tijdens de stemperiode stonden verbinden en betrokkenheid centraal. We wilden de inwoners daarom op een laagdrempelige manier betrekken bij het vergroenen van de Langeweg. Maar liefst 600 mensen hebben de moeite genomen om te stemmen. We zijn dan ook trots op de grote betrokkenheid van de inwoners bij dit onderwerp”, aldus wethouder Duurzaamheid Jaap Willem Eijkenduijn.

In gesprek met direct omwonenden

Nu het favoriete ontwerp bekend is, spreekt de gemeente dinsdag 21 november verder met de direct omwonenden over de technische uitwerking. Hier worden onderwerpen als vuilnisbakken en oversteekplaatsen in meegenomen.

Langeweg aantrekkelijker en klimaatbestendiger

Het vergroenen van de Langeweg is al lang een wens van de Meedenkers voor een Klimaatkrachtig Ooltgensplaat, want de middenberm bestaat vooral uit tegels. Dit inwonersinitiatief biedt voor de gemeente kansen om de entree naar het dorp aantrekkelijker te maken. Maar door te vergroenen verbetert ook de afwatering tijdens hevige regenval, blijft de temperatuur lager op hete dagen en bevordert het de biodiversiteit. Een win-win situatie dus!

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen