Klussers in Herkingen helpen buren met energiebesparende maatregelen in huis

18-12-2023
247 keer bekeken 0 reacties

De gemeente Goeree-Overflakkee start de proef Energieklussers! in Herkingen waarbij lokale klussers hun dorpsgenoten helpen met het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen in huis. De komende tijd zoekt de gemeente vrijwilligers die dit willen gaan doen.

Zij krijgen een korte training, waarna ze begin volgend jaar gaan klussen in het dorp. Hiervoor krijgen ze een vergoeding waarmee ze op hun beurt weer de plaatselijke verenigingen steunen.

Niet iedereen weet hoe je het beste je huis kan verduurzamen en de rekening omlaag kan brengen. Soms hebben mensen er simpelweg het geld niet voor of weten ze niet hoe ze moeten beginnen. De energieklussers uit het dorp kunnen hierbij helpen. Een groep handige inwoners van Herkingen gaat bij dorpsgenoten langs om te helpen en tips te geven. Ze plaatsen bijvoorbeeld tochtstrips, vervangen spaarlampen door ledlampen of plakken folie achter de radiatoren. Met kleine aanpassingen is veel energie te besparen, waardoor de energierekening omlaag gaat.

“Niet iedereen is even handig met klusjes in huis, of heeft het geld om een aannemer in te huren om de woning te verduurzamen. Terwijl vaak hele simpele dingen als een tochtstrip of waterbesparend ventiel op de kraan al zo kunnen helpen om de maandelijkse kosten omlaag te brengen. Daarom starten we binnenkort met deze proef in Herkingen. Ik hoop dat we dit samen kunnen doen met een groep enthousiaste klussers die hun dorpsgenoten wil helpen. Goed voor het dorp en voor de portemonnee,” vertelt wethouder Duurzaamheid Jaap Willem Eijkenduijn.

Vrijwilligers klussen voor verenigingen
Met de vergoeding die de klussers krijgen, helpen ze de plaatselijke verenigingen in Herkingen. Voordat ze starten geven de vrijwilligers aan voor welke vereniging ze willen klussen. Per woning ontvangt de vereniging 50 euro. De vereniging kan het opgehaalde bedrag uitgeven aan verduurzamen van het gebouw, ondersteunen bij het betalen van de contributie van leden die het financieel zwaar hebben of activiteiten die bijdragen aan verbinding in het dorp. De klusperiode duurt in totaal acht weken.

Proef in Herkingen
De gemeente start nu met een proefperiode in Herkingen. De Dorpsraad Herkingen heeft zich positief uitgesproken en de voetbalvereniging en EHBO vereniging in Herkingen hebben al toegezegd mee te willen doen. Er worden nog gesprekken gevoerd met de andere verenigingen en hopelijk melden klussers zich aan. Als de ervaringen positief zijn wil de gemeente het verduurzamen met vrijwillige klussers ook in andere dorpskernen op Goeree-Overflakkee organiseren. De gemeente doet dit niet alleen, maar werkt samen met het Energieloket van Deltawind en woningcorporatie Oost West Wonen om zoveel mogelijk inwoners te ondersteunen met kleine maatregelen.

Inwoners uit Herkingen die zich aan willen melden als klusser, kunnen dat doen via energieklussersHerkingen@goeree-overflakkee.nl.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen