‘Cherity Re-Use werkt voor mens en dier, voor het milieu, voor de wereld…’

09-04-2024
857 keer bekeken 0 reacties

Op en rond Goeree-Overflakkee leven mensen die onvoldoende geld hebben om zichzelf en hun kinderen te voeden, te kleden en nieuwe spullen aan te schaffen. Die mensen helpt Cherity Re-Use al vele jaren, de laatste tijd als de ‘om niet’-tak van Goed voor Goed.

Cherity Re-Use is in 2011 als particulier initiatief gestart door Cherron Oostendorp uit Middelharnis. Als ambulant begeleider in de hulpverlening kwam ze regelmatig bij mensen en gezinnen over de vloer die geen geld hebben om bijvoorbeeld kleding, speelgoed of meubels te kopen.

Dit kan niet

“Geen ontbijt, geen kleren, geen laptop… Ik vond het heel heftig om te zien”, zegt Cherron. “Aan de ene kant heb je de wegwerpmaatschappij en aan de andere kant de mensen met niks. Ik dacht: dit kan niet, ik moet hulp bieden. Spullen inzamelen en uitdelen aan iedereen die ze nodig heeft én de afvalberg verkleinen. Na een eerste oproepje op Hyves stonden er vijfentachtig zakken voor de deur.”

Omdat de nood hoog bleef, maakte Cherity Re-Use een flinke groei door. “We deden de inzameling met een club vrijwilligers: vrienden, kennissen, familie… En de spullen stalden we in mijn moeders huis. Na een tijdje was ze daar niet echt blij meer mee… Toen kreeg ik een zeecontainer en mocht ik de zolder van lunchroom Entrez gebruiken.”

Die opslagruimte was hard nodig. Cherron: “We kregen zó veel aanvragen. Via Facebook en mond-tot-mondreclame wisten steeds meer mensen ons te vinden. Allemaal mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. We kunnen ze helpen door spullen niet weg te gooien, maar te recyclen en aan ze te geven.”

Toen Cherron tweeënhalf jaar geleden weer ging studeren, kwam ze erachter dat ze Cherity Re-Use er eigenlijk niet meer bij kon hebben. De hulporganisatie op vrijwillige basis door laten draaien, was niet mogelijk. Bovendien was er onvoldoende ruimte beschikbaar om de spullen op te slaan. Het einde van dit bijzondere initiatief dreigde.

Maar een gesprek met Joost van Welsenis, Chef en overig van GOED voor GOED bracht uitkomst. Cherity Re-Use werd onderdeel van deze Zorg met een Kringloop. Naast de vier vaste locaties (waar iedereen die op zoek is naar een mooie daginvulling terecht kan), heeft de organisatie ook ambulante hulpverlening en atelier Kunstenmaker. Onder de tak GOED werk, vallen klussen bij partners als bierbrouwerij Solaes, de Menheerse Werf en Hofstede Lust en Last. De combinatie is logisch, want zowel Cherity Re-Use als Goed voor Goed is al geruime tijd op Goeree-Overflakkee actief op het gebied van recycling, hergebruik, ondersteunen van mensen in een kwetsbare positie en armoedepreventie.

Steeds meer vraag

“Wij doen alles bij Goed voor Goed dat ‘om niet’ gebeurt: gratis hulp. De kringloop is ons magazijn. Spullen genoeg…”, zegt Cherron, die nu vier dagen in de week voor Stichting Goed voor Goed werkt. “Het gaat in een sneltreinvaart verder. Er komst steeds meer vraag. We helpen vijfhonderd tot zeshonderd mensen per maand met eten, kleding en allerlei producten. Er is een dierenvoedselbank. Mensen komen hier voor een kopje koffie of voor een aanschuifmaaltijd. Ook verstrekken we noodhulp in binnen- en buitenland. We werken met een hele mooie club mensen voor mens en dier, voor het milieu, voor de wereld… Zowel in de organisatie als daarbuiten. Samenwerken is onze kracht.”

Sterk punt van Cherity Re-Use is dat het laagdrempelig te werk gaat. “Geen voorwaarden, geen formulieren. Iedereen is welkom. We kijken ook niet naar geloofsrichting of culturele achtergrond. Als iemand hulp nodig heeft, dan kijken we wat we kunnen betekenen, of we verwijzen door naar andere organisaties”, zegt Cherron. “Ik vind: als je de kracht hebt om een ander te helpen, dan moet je dat doen.”

Cherity Re-Use helpt mensen met onvoldoende geld met gratis (tweedehands) spullen

Cookie-instellingen