Opening Groen Klimaatplein Goeree-Overflakkee: inspiratie voor een groene tuin

Anouk Idema 09-06-2023
758 keer bekeken 0 reacties

Afgelopen woensdag werd het Groene Klimaatplein in tuincentrum Graka in Sommelsdijk geopend. Op het Klimaatplein vinden bezoekers verschillende ‘inspiratietuintjes’ die tonen welke planten passen bij een waterrijke tuin, bijen- of vlinderrijke tuin of onderhoudsarme tuin.

Ook is er informatie over de aanleg van een groen dak en het verwerken van water in de tuin, zodat er na een fikse regenbui geen wateroverlast ontstaat. Het Klimaatplein is twee jaar lang te bezoeken.

Ruim 67% van de inwoners weet dat het vergroenen van de tuin een positieve bijdrage levert aan de klimaatverandering, zo blijkt uit onderzoek van Tuinbranche Nederland. Alleen minder dan de helft doet dat, omdat ze niet weten hoe. Het Groene Klimaatplein helpt inwoners op weg. Bij vragen en voor tips kunnen bezoekers terecht bij één van de speciaal opgeleide medewerkers.

Jouw tuin klaar voor de toekomst

Het Groene Klimaatplein is een initiatief van Tuinbranche Nederland. Tuincentrum Graka wilde graag zo'n plein en samen met waterschap Hollandse Delta en de gemeente Goeree-Overflakkee zijn ze hiermee aan de slag gegaan. Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn vertelt: “We leven in een tijd waarin het klimaat merkbaar verandert. We hebben allemaal te maken met hevige regen en lange perioden van droogte. Groene tuinen passen bij ons mooie eiland, en zorgen ervoor dat we beter om kunnen gaan met het veranderende klimaat. Als gemeente proberen we zelf de openbare ruimte zoveel mogelijk aan te passen. Maar ook tuinen vergroenen maakt een groot verschil. Een plein zoals dit draagt hier zeker aan bij. Ik ben daarom ook heel trots op dit soort mooie initiatieven.”

Subsidie voor particulieren, huurders én rechtspersonen

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft ook dit jaar een subsidieregeling voor het vergroenen van tuinen. Er is subsidie voor het vergroenen van de tuin. Bijvoorbeeld door tegels te vervangen door gras, planten en/of bomen. De subsidie is ook aan te vragen voor andere maatregelen zoals een groen dak en een regenton. Ook het waterschap heeft op dit moment subsidie voor dit soort maatregelen.

NK Tegelwippen en tegeltaxi

Tot en met 31 oktober 2023 steekt Goeree-Overflakkee de handen uit de mouwen. Net zoals vorig jaar gaan we tijdens het NK Tegelwippen vriendschappelijk de strijd aan met buurgemeente Hoeksche Waard. Het doel is om zoveel mogelijk tegels vervangen door groen. Tegels gewipt in de tuin? Registreer deze dan op www.nk-tegelwippen.nl. Het hele tegelwipseizoen kunnen inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties vervolgens gebruikmaken van de tegeltaxi. Lees hierover meer op www.klimaatkrachtiggo.nl.

Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee

De gemeente Goeree-Overflakkee werkt mee aan het Groene Klimaatplein vanuit het programma Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee, een initiatief van de gemeente. In samenwerking met betrokken organisaties werken we aan een klimaatkrachtig eiland. Hoe gaan we om met de verandering van ons klimaat? Waar halen we onze energie vandaan? Hoe gaan we onze huizen verwarmen? En hoe werken we aan een circulair Goeree-Overflakkee? Op deze vragen zoeken wij samen met inwoners en ondernemers op het eiland antwoorden.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen