Minister Staghouwer opent eerste rijdende zonnepark ter wereld in Oude-Tonge

Anouk Idema 14-04-2022
98 keer bekeken {0} reacties

Oude-Tonge heeft het eerste rijdende zonnepark ter wereld! Minister Henk Staghouwer opende gisteren het beweegbare en opvouwbare zonnepark, een mooi voorbeeld van agrarisch innovatief ondernemerschap.

Het zonnepark beweegt stapvoets over de akker én kan ook de gewassen waarover gereden wordt beregenen. Hierdoor blijven gewassen groeien en wordt de biodiversiteit gestimuleerd. De installatie is opvouwbaar, zodat het land bewerkt of het gewas verzorgd kan worden. Het project maakt deel uit van de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta. In de Regio Deal bundelen de gemeenten Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard, Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis en Nissewaard de krachten op de thema’s Duurzaamheid, Agrifood, Landschap & Toerisme en Onderwijs & Arbeidsmarkt. 

Zonnepark werd vandaag geopend

De installatie wordt dit voorjaar getest bij het Akkerbouw- en bloembollenbedrijf VOF Dogterom Flowerbulbs B.V. uit Oude-Tonge. Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit sprak de aanwezigen toe en werd verwelkomd door eigenaar Jacob Jan Dogterom. Namens LTO Noord was Dirk Bruins aanwezig en wethouder Tea Both-Verhoeven was er namens de gemeente Goeree-Overflakkee.

Meer informatie over het zonnepark vindt u op de website van LTO Noord.

Tijdens de opening werd ook aandacht besteed aan waterstof

Waterstof speelt een belangrijke rol in de agrarische sector om verdere verduurzaming van elektriciteit, gas en diesel mogelijk te maken. Initiatiefnemers VOF Dogterom Flowerbulbs B.V. en VOF Van den Hoek uit de Hoeksche Waard hebben vergaande plannen om waterstof in de bedrijfsvoering te integreren. De twee bedrijven werken samen met LTO Noord en de gemeenten Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard binnen het H2GO landbouw programma. Met het H2GO programma wordt op Goeree-Overflakkee verkend wat groene waterstof kan betekenen voor de energietransitie.

Wethouder Tea Both-Verhoeven: “We zijn heel blij met bedrijven als Dogterom Flowerbulbs en Van den Hoek die zich inzetten om innovatieve projecten zoals deze te realiseren. Zij inspireren op hun beurt weer andere ondernemers om na te denken over een duurzame manier van ondernemen.”

Afbeeldingen

Cookie-instellingen