“Als we woningen gaan slopen kunnen we bijvoorbeeld samen met kringloopwinkel Goed voor Goed kijken wat opnieuw bruikbaar is.”
Droogendijk noemt balken, vlizotrappen en her en der een keuken als voorbeelden van materialen die voor een tweede leven in aanmerking komen. “Zelfs bakstenen kun je opnieuw gebruiken. Er zijn machines om de stenen af te bikken. Mooi, maar je moet dan wel accepteren dat een tweedehands baksteen net zo duur is als een nieuwe. Ga je echt voor circulariteit, dan kies je voor tweedehands. Omdat je niet alleen naar de prijs van het materiaal kijkt, maar bij het vergelijken ook de CO2-uitstoot zou moeten betrekken.”
Houtskeletbouw
Oost West Wonen bezit ruim 6.500 zogenoemde verhuureenheden. Daar zitten meer dan 6.000 woningen bij, verdeeld over de veertien dorpskernen op Goeree-Overflakkee. De woningcorporatie wil 130 tot 200 woningen per jaar verduurzamen. “In veel gevallen doen we dat met een compleet pakket. Dat bestaat uit het isoleren van dak en bodem of vloer, het vullen van de spouwmuren, het aanbrengen van nieuw glas en het op orde brengen van de ventilatie. Vaak zit daar ook een set zonnepanelen bij. We sorteren voor op aardgasloos, wat om een andere manier van verwarmen vraagt. Vanaf 2024-2025 kijken we of we meteen al naar aardgasloos kunnen renoveren.”
Eric Droogendijk vertelt dat Oost West Wonen ook andere bouwmethodieken wil gaan toepassen. “In Herkingen starten we bijvoorbeeld met het ontwikkelen van een nieuw appartementencomplex. We gaan onderzoeken of dat ook in houtskeletbouw kan. Dat zorgt voor veel minder CO2-uitstoot in vergelijking met bouwen in kalkzandsteen of beton.”
Duurzaamheid, circulariteit – het is een belangrijk onderwerp, ook voor Droogendijk zelf. “We merken allemaal dat het klimaat aan het veranderen is. We moeten de aarde leefbaar houden. Zelf heb ik zonnepanelen op mijn dak. Ik moet toegeven dat ik kijk naar wat die panelen in euro’s opbrengen. Eigenlijk zou je dat niet moeten doen en zou het niet moeten uitmaken. Je zou niet vanuit financiële overwegingen moeten handelen, maar vanuit een intrinsieke motivatie. Je doet het voor de aarde. Die intrinsieke motivatie is langzaam aan het ontstaan, zo merk ik ook bij mezelf. Het is een proces. Mijn tuin heb ik groener gemaakt. Dat is een voorbeeld van iets kleins, iets wat niet veel hoeft te kosten. We kunnen niet van onze huurders verwachten dat zij morgen volledig gemotiveerd zijn, maar we kunnen ze wel meenemen in de dingen die we doen en vertellen waarom we dat doen.”
Bewustwording
Werken aan bewustwording is nodig om verder te komen. Oost West Wonen doet dat onder andere door te participeren in Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee. “Door in onze eigen organisatie te werken aan bewustwording gaan duurzaamheid en circulariteit meer in onze genen zitten. Daardoor dragen we duurzaamheid meer van nature uit en is het makkelijker om onze huurders erin mee te nemen. In Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee denken ook enkele huurders mee over duurzaamheid. Toch is dat op beperkte schaal. Veel huurders zijn meer gefocust op hoe ze hun rekeningen elke maand weer kunnen betalen, en dat is ook begrijpelijk”
Wat kan helpen zijn acties als het energiebesparingstegoed van 50 euro, dat huurders via het Energieloket kunnen besteden aan bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen. Droogendijk: “Verder hopen we mensen mee te nemen door af en toe een nieuwsbericht te plaatsen als we iets doen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Door bewustwording gaat het groeien. En ook door samen met partners als bouwbedrijven, de gemeente en lokale toeleveranciers op te trekken. Mogelijk kan onze keukenleverancier gebruikte keukens weer ophalen en recyclen. Materialen aan het eind van hun levensduur opnieuw inzetten, die kant moet we steeds meer op.”