Energiecoach Piet vertelt over vrijwilligerswerk als energiecoach

Anouk Idema 04-08-2022
217 keer bekeken

Bij het Energieloket Goeree-Overflakkee kunt u terecht voor vragen en hulp bij energiebesparing en het verduurzamen van uw woning. Verschillende inwoners van Goeree-Overflakkee hebben zich aangemeld als energiecoach. Piet Berrevoets is energiecoach en vertelt wat hij doet.

Energiecoach Piet Berrevoets, inwoner van Goeree-Overflakkee, werkte zijn leven lang in de techniek. Na zijn pensionering besloot hij zich vrijwillig in te zetten als energiecoach op het eiland om mensen te helpen energie te besparen en de energierekening omlaag te brengen.

Dit doet hij vooral in zijn woonplaats Dirksland. Piet Berrevoets: “Ik las dat Deltawind (initiatiefnemer van Energieloket GO) energiecoaches zocht. Ik twijfelde geen seconde en heb me meteen als vrijwilliger aangemeld.”

Wat doet een energiecoach?

“Als energiecoach adviseer ik medebewoners van Goeree-Overflakkee over de beste manieren om energie te besparen. Dit is per huis verschillend en dat maakt het heel uitdagend. Ik adviseer over kleine maatregelen, zoals tocht voorkomen, de keteltemperatuur verlagen en ledverlichting gebruiken. Want wat je bespaart hoeft ook niet opgewekt te worden. Dat scheelt weer. Ook adviseer ik over grote maatregelen zoals zonnepanelen, warmtepompen of isoleren. Ik ben als energiecoach onpartijdig. Er komen dus geen offertes aan bod.”

Hoe ziet een dag als energiecoach eruit?

“Als een afspraak is ingepland, bereid ik me voor op het gesprek. Ik bekijk dingen als hoe oud het huis is, of de woning een energielabel heeft en hoe de zon om de woning draait. Ik spreek altijd bij mensen thuis af en loop dan het hele huis door, op zoek naar mogelijkheden om energie te besparen. Ook leg ik op een eenvoudige manier uit hoe warmtesystemen werken en wat de voor- en nadelen zijn. Een gesprek duurt tussen de twee en vier uur. Na afloop maak ik een rapport voor de inwoners. Zo kunnen zij alles nog eens rustig nalezen.”

Hoe komt u aan de kennis?

“Ik heb altijd in de techniek gewerkt en ben daarom wel bekend met energie. Via Deltawind heb ik de gratis opleiding tot energiecoach gevolgd. Dit maakt het makkelijk voor medebewoners om energiecoach te worden. Deltawind heeft ook een goede kennisbank. Daar kunnen we alle informatie vinden. Ook lees ik veel informatie over energie besparen en maatregelen op internet.”
Wat wilt u medebewoners meegeven?
“Maak een afspraak met een energiecoach voor handige tips en over kleine en grote maatregelen om thuis energie te besparen. Als u een plan wilt om uw woning in stappen te verduurzamen, misschien wel richting aardgasvrij. Roep dan vooral de hulp in van de energieadviseurs.”

Wilt u hulp van Piet of één van de dertien andere energiecoaches? Of wilt u meer informatie? Bekijk dan de website www.energieloketgo.nl of neem contact op via energieloket@deltawind.nl.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen