Climate Comedy Night is komisch en houdt publiek een spiegel voor

Judith Barendregt 04-12-2023
259 keer bekeken

Hoeveel graden extra is nog lekker? Mag ik nog vliegen? Mag ik met een dieselauto naar de Climate Comedy Night? Zomaar een paar vragen die cabaretier en beslisbomenmaker Katinka Polderman aan de tot de nok gevulde zaal stelde tijdens de Climate Comedy Night in de Staver op woensdag 29 november.

De Climate Comedy Night vond plaats in het Prieel van De Staver, op initiatief van Coöperatie Deltawind, de gemeente Goeree-Overflakkee en Klimaatstichting HIER.

Katinka Polderman was een van de drie cabaretiers die het 270-koppige publiek vermaakten. De andere twee waren Martijn Kardol en Raoul Heertje. Wouter Monden praatte het avondvullende programma aan elkaar. 
De vragen van Katinka Polderman illustreren het idee achter de Climate Comedy Night: met een knipoog kijken naar een duurzame toekomst. Of, zoals de eveneens aanwezige muzikant Paul Bond zei: “Het klimaat is een serieuze zaak, maar één keer per jaar mogen we er wel om lachen.”

Lekker bezig
Lachen geblazen was het zeker, maar niet voordat Wouter Monden peilde hoe het met de duurzaamheid is gesteld op Goeree-Overflakkee. “Hoeveel mensen in de zaal hebben zonnepanelen? Heel veel! Wie rijdt er elektrisch? Ook een hele hoop. Hartstikke goed, een applaus voor jezelf. Ik wist niet dat Goeree-Overflakkee zo vooruitstrevend is op het gebied van klimaat. En dat ze zelfs vanuit Japan komen kijken hoe jullie Stad aan ’t Haringvliet van het gas halen. Jullie zijn lekker bezig.”
Lachen om het klimaat, dat verbond cabaretier Martijn Kardol ook met het actuele politieke klimaat. “Een diep urgent probleem? Ach, we gaan er gewoon om lachen. Dat is ook weleens lekker, een beetje.” Maar hij hield het publiek ook een spiegel voor. “We zijn waarschijnlijk allemaal met de auto gekomen. Dat is totaal niet duurzaam. Wisten jullie trouwens dat er ook heel veel eten in de prullenbak verdwijnt…?” 

Niets aan de hand
Raoul Heertje ging op zijn eigen manier in op klimaatontkenners. “Vroeger luisterde je naar iemand die er tien jaar voor had geleerd. Wat hij zei was waar. Maar dat is in een paar jaar tijd wel veranderd, tegenwoordig is iedereen deskundig. Zo’n Climate Comedy Night kan niet meer. Wat wij hier doen is absurd, want er is helemaal niets aan de hand met het klimaat.” 
Dat ontkende Heertje, maar hij noemde zichzelf ook een ontkenner omdat hij met het vliegtuig naar Bali gaat, “en niet op een houten fiets”. Zo hield ook hij het publiek een lachspiegel voor. 

Dingen laten
Monique Sweep van Coöperatie Deltawind kreeg de vraag van Walter Monden wat je nu al kunt doen voor het klimaat. “Je kunt een paar dingen laten. Zoals vijftien minuten douchen, je huis te veel verwarmen omdat je in een T-shirt wilt rondlopen en overal met je auto naartoe rijden in plaats van de fiets pakken.” 
Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn (o.a. duurzaamheid en cultuur) sprak na afloop van de Climate Comedy Night van een geslaagde avond. “Het was om te lachen, maar het zet je ook aan het denken. Humor kan gedragsverandering tot stand brengen.”

Informatiemarkt
Inspiratie en kennis opdoen over duurzaamheid was ook mogelijk op de informatiemarkt, die aan de Climate Comedy Night voorafging. Op de drukbezochte markt waren verschillende organisaties vertegenwoordigd. Zoals Goed voor Goed, Oost West Wonen, Schoon Goeree-Overflakkee en de NLGO. “Het is goed om ons nog meer bekend te maken”, zei Debby Roukens van Schoon Goeree-Overflakkee. “Met tweehonderd vrijwilligers houden we het eiland schoon.”
“De NLGO zet zich in voor het belang van de natuur en de biodiversiteit”, lichtte Jan Baks van de eilandelijke natuur- en landschapsbeschermingsvereniging toe. “Biodiversiteit bevordert schoon water, terwijl bomen CO2 opvangen en zuurstof geven. Dat is goed voor het milieu en voor ieders gezondheid.”

Foto's: Jaap Reedijk

Afbeeldingen

Cookie-instellingen