"Wij zijn techneuten met een sociaal hart"

Anouk Idema 26-03-2024
293 keer bekeken

CS-Staal is een jong bedrijf in Oude-Tonge. Het is gespecialiseerd in het ontwikkelen en fabriceren van afvalinzamelingssystemen. Op welke manier doet CS-Staal dat? De bedrijfsnaam zegt alles. De C staat namelijk voor Circulair en de S voor Sociaal.

“We zijn in 2022 met CS-Staal gestart”, zegt Ruben Verdonk, samen met Steven en Julian Broeders eigenaar van het bedrijf. “Alle drie werkten we bij een sociaal gedreven onderneming in Rotterdam op het gebied van afvalinzamelingsmiddelen. Toen dat bedrijf ermee stopte, hadden wij de mogelijkheid om mensen en middelen over te nemen en met CS-Staal te beginnen in Oude-Tonge.” 

De bedrijfslocatie aan de Capelleweg is tijdelijk. Op termijn komen hier woningen en zal CS-Staal dus een andere locatie moeten zoeken. “We zijn er al druk mee bezig”, zegt Ruben, “het liefst zouden we in Oude-Tonge blijven, gezien de logistieke ligging en de aanwezigheid van een busstation.”

CS-Staal ontwerpt en produceert voornamelijk ondergrondse containers met de bijbehorende veiligheidsvoorzieningen, bovengrondse containers en prullenbakken. De afnemers zijn gemeenten in heel Nederland. 

Circulair

“Als containers vijftien jaar op straat hebben gestaan, zijn ze niet mooi meer. Maar als je de deuken eruit haalt en de container straalt en nieuw in de lak zet, ziet-ie er weer fris uit”, licht Ruben de C in de bedrijfsnaam toe. 

“Financieel afgeschreven betekent niet per se ook technisch afgeschreven. Veel producten worden aan het eind van de financiële levensduur weggegooid en vervangen door nieuw. Dat is het makkelijkste: één keer pinnen en klaar ben je. Maar wij doen het dus anders. Wij knappen de containers weer op, zodat ze weer tien jaar mee kunnen. Daarmee gaan we in tegen de vervangingsmaatschappij, de wegwerpmaatschappij.”

CS-Staal doet dat omdat er een tekort is aan de grondstoffen op aarde. Ruben noemt in dit verband de trias-aanpak. Die bestaat uit drie punten. “Punt 1 is wat we al heel lang doen: niet-duurzame bronnen gebruiken. Punt 2 is duurzame bronnen gebruiken. En punt 3: het voorkomen van gebruik van  bronnen. Wij zitten tussen 2 en 3, tussen duurzaamheid en circulariteit. We willen volledig circulair werken, maar dan kan nog niet altijd. We kunnen op dit moment niet helemaal zonder nieuwe onderdelen.”

Sociaal

Behalve Circulair is CS-Staal ook Sociaal. Dat betekent dat het bedrijf werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ruben: “Medewerkers vanuit de Wet Sociale Werkvoorziening én een nieuwe generatie met een opleiding in het Praktijkonderwijs of het voortgezet speciaal onderwijs. Mensen met talenten, die praktisch goed uit de voeten kunnen.” Het bedrijf, dat volledig gecertificeerd is (ISO 9001, ISO 14001 en VCA), telt in totaal dertig medewerkers.
“CS-Staal is Sociaal omdat we niemand in de samenleving willen overslaan. We zijn techneuten met een sociaal hart. En we zijn circulair omdat we goed willen omgaan met de aarde en minder consumeren”, vat Ruben samen. “Bewust omgaan met duurzame bronnen en met mensen, dat vinden wij belangrijk. Daarom combineren we C en S.”

"Wij zijn techneuten met een sociaal hart"

Cookie-instellingen