Eengezinswoning (1990-2000)

Woningen uit de jaren ’90 zijn meestal zo goed geïsoleerd dat met alleen het aanpassen van de verwarmingsinstallatie de woning met een warmtepomp verwarmd kan worden. Om het comfort verder te verhogen en de energierekening te verlagen kan het in sommige gevallen lonen om het glas te vervangen.

 

 

 

 

 

Top 5 energiebesparende maatregelen voor deze woning:

 

Isolatieglas 

 

Het vervangen van dubbelglas door HR++ of triple glas vergroot het comfort in de woning en bespaart extra energie (tot 170 m3 gas per jaar). Voor het overstappen op een warmtepomp is goede isolatie van de muren, dak en vloer én HR++ glas vaak een voorwaarde om een zuinig systeem in huis te hebben. Kijk op de website van het Energieloket voor meer informatie.

Kierdichting en ventilatie

 

Voorkom dat koude lucht bij ramen en deuren naar binnenglipt. U kunt deze maatregel goed combineren met het plaatsen van isolatieglas. Kierdichting kan tot 75 m3 aardgas per jaar besparen. Zorg hierbij wel voor dat u het ventilatiesysteem goed blijft gebruiken. Kijk op de website van het Energieloket voor meer informatie.

 

 

 

 

Warmtepomp

 

Vervang uw cv-ketel door een warmtepomp, want oudere ketels verbruiken veel energie. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en verhoogt de temperatuur met behulp van elektriciteit. U verbruikt dan geen gas meer. Wel zal u meer stroom gaan verbruiken, dus denk ook aan zonnepanelen. Meer informatie vindt u op de website van het Energieloket.

Zonnepanelen

 

Als het kan op uw huis, investeer dan in zonnepanelen. De investering verdient u snel terug, zeker wanneer u een warmtepomp heeft. Maak uw eigen duurzame energie en wek met 12 panelen ongeveer 3.400 – 4.550 kWh per jaar op! Dat is voor de meeste woningen net zo veel als u in een jaar verbruikt. Kijk voor meer informatie op de website van het Energieloket.

 

 

 

 

 

Nieuwe gewoontes

 

Vaak kunt u met kleine maatregelen en nieuwe gewoontes direct energie besparen. Bijvoorbeeld door de thermostaat een graadje lager te zetten of korter te douchen. Hiermee kunt u 10 tot 15 % op gas en elektra besparen. Check de handige bespaarpagina en kijk wat er mogelijk is.

 

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen